Hodočašće – pjesmarica

Pjesmarica PDF

Marija Bistrica hodocasce – A- BIBINJE 2

NACIJONALNO SVETIŠTE MAJKE BOŽJE BISTRIČKE

Najpoznatije i najposjećenije svetište Majke Božje u nas Hrvata je Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Svetište se nalazi u lijepom Hrvatskom zagorju, gdje je nastala naša hrvatska himna ‘Lijepa naša’. Ono što je Francuskoj Lourdes, Portugalu Fatima, Poljskoj Čenstohova, to je Hrvatskoj Marija Bistrica – svetište Majke Božje Bistričke, u koje stoljećima hodočaste milijuni vjernika. Samo mjesto Marija Bistrica dobila je ime po čudotvornom kipu Blažene Djevice Marije i po potoku Bistrici, a prvi se put spominje 1209. godine. Sama župa, tada posvećena svetom Petru i Pavlu, prvi je put spomenuta 1334. godine. Od 16. stoljeća povijest župe sve više obilježava čudotvorni kip Majke Božje. Tek je 1588. godine kip ponovno pronađen – po predaji je, nakon večernje molitve, neobično svjetlo obasjalo mjesto ispod kora, odakle je sljedeći dan otkopan posve očuvan kip Majke Božje. No, kip je, opet zbog Turaka, 1650. ponovno zazidan iza glavnog oltara župne crkve. Zahvaljujući poticaju zagrebačkog biskupa Borkovića kip je 16. srpnja po drugi put pronađen, a već drugi dan dogodilo se i prvo čudo. U ovome hrvatskom Marijinu svetištu i prošteništu štuje se čudotvorni kip Majke Božje s Djetetom Isusom u naručju, najveća svetinja našega hrvatskog naroda. Pred njim su tijekom stoljeća stotine tisuća pobožnih hodočasnika klečali i molili i od nebeske Majke dobivali pomoć i uslišanje. Ovaj je kip izrađen od drva u prvoj polovici 16. stoljeća, a prikazuje osobu iz naroda odjevenu kao plemkinju. Nekoć se taj kip štovao u kapelici Svete krunice na Vinskome Vrhu, oko 3 kilometra od današnjeg svetišta. Prigodom provale Turaka u Hrvatsku, kad su 1545. godine doprli do Konjščine nedaleko Vinskoga Vrha, tadašnji je župnik prenio kip u crkvu svetog Petra i Pavla. Od straha da ne bude obeščašćen ili uništen, zazidao ga je na tajno mjesto u crkvi. Kako nikome nije odao gdje je kip zazidao, njegovom se smrću tom kipu zametnuo svaki trag. Kip potječe s kraja 15. stoljeća, i svrstava ga se u tzv. «crne Madone», iako je kod restauracije otkriveno da ta tamna boja nije izvorna. Taj kasnogotički, neveliki kip djelo je nepoznatog narodnog majstora, a svoju izražajnu moć crpi iz velikog vjerskog

Našašće čudotvornog kipa nacionalnog značenja

U predaji, koju je zapisao bistrički župnik Andrija Ivšić (1688. – 1719.), spominje se da je župnik Luka 1588. godine jednom poslije večernjeg zvona Zdravo Marijo zapazio kroz prozore u crkvi svjetlo. Iznenađen tim viđenjem, potrčao je u crkvu i ugledao svjetlo ispod pjevališta (kora), ali je svjetlo nestalo. Sutradan je na tome mjestu našao čudotvorni kip Majke Božje. Kip je tada bio izložen javnom štovanju vjernika, no naskoro je, iz nepoznatih razloga, prestala pobožnost prema Marijinu kipu, pa je oko 1650. godine bio zazidan iza glavnog oltara. Zauzimanjem zagrebačkog biskupa Martina Borkovića (1667. – 1687.) i njegovim nalogom kip su tražili i pronašli ga 16. srpnja 1684. godine, a već sljedećeg dana dogodilo se i prvo čudo. Pronašli su ga kanonik i kustos zagrebačke katedrale Matija Stoklas i bistrički župnik Ivan Militoris (1679. – 1688). Od tada pa sve do danas traje i raste štovanje Majke Božje Bistričke. Zapisana su i mnoga milosna uslišanja kroz prošlost svetišta i to od 1688. godine pa sve do danas, o čemu postoje zapisi. Ti su zapisi obnovljeni 1957. do 1967. godine, te od 1972. i dalje.

Nacionalno svetište

Darovima vjernika bila je obnovljena i proširena crkva svetog Petra i Pavla, a 13. srpnja 1731. godine zagrebački ju je biskup Juraj II. Branjug (1723. – 1774.) posvetio Majci Božjoj Snježnoj. Od tog se doba ova crkva naziva svetištem i prošteništem Majke Božje Bistričke, a samo naselje Marija Bistrica. Svetište u Mariji Bistrici postalo je hrvatsko nacionalno svetište 1715. godine, kada je Hrvatski sabor podigao veliki zavjetni oltar izrađen od drveta, te s pozlatom i slikama. Time je Sabor odobrio pobožnost hrvatskog naroda prema Majci Božjoj Bistričkoj. Ovaj je zavjetni oltar 1794. godine bio zamijenjen novim oltarom, što ga je izradio zagrebački majstor Gigl. Današnja župna crkva građena je između 1879. i 1882. godine. Kako je pobožnost prema Majci Božjoj Bistričkoj sve više rasla, crkva je postala tijesna i premalena. Stoga je bistrički župnik dr. Juraj Žerjavić (1875. – 1911.) prema nacrtima arhitekta Friedricha von Schmidta i njegova učenika Hermanna Bolléa dao proširiti i preurediti crkvu, župni dvor s arkadama, te je od stare crkve u stilu neorenesanse podigao novu. Za vrijeme gradnje je uoči blagdana Marijina uznesenja izbio požar koji je u crkvi sve uništio, osim velikog oltara i čudotvornog kipa Majke Božje. Gradnja crkve bila je završena 1882. godine, a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Mihalović (1870. – 1891.) je 3. lipnja 1883. godine posvetio oltar. U arkadama je profesor Ferdo Quiquerez naslikao 22 bistrička čudesna uslišanja, a Dragutin Novak je izradio kipove raspetog Krista i svetog Kristofora. Papa Pio XI. (1922. – 1939.) je 4. prosinca 1923. godine podijelio Svetištu naslov Manje Bazilike. Zagrebački nadbiskup koadjutor Alojzije Stepinac je 1934. godine pješice predvodio zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba, te time dao velik poticaj pučkom štovanju Majke Božje Bistričke, a sljedeće (1935.) je godine 7. srpnja nadbiskup dr. Antun Bauer (1914. – 1937.) okrunio Marijin kip krunom koju je hrvatski narod poklonio svojoj nebeskoj Majci i Kraljici. Iste je godine nadbiskup koadjutor i danas blaženi mučenik Alojzije Stepinac posvetio hrvatski narod Blaženoj Djevici Mariji. Tom je prigodom grad Zagreb darovao Svetištu zlatni kalež, a društvo kruničara zlatnu krunicu.

Kip Majke Božje Bistričke

Na kraju treba nešto više reći o kipu Majke Božje Bistričke, kojega je župnik svetog Marka u Zagrebu opisao sljedećim riječima: ‘Biser bistričkoga svetišta je čudnovati kip Majke Božje Bistričke. Kip nije nikakva skupocjenost ni umjetnina. Ne odlikuje se nikakvom izvanjskom ljepotom. Izrađen je od drveta i u prvi se mah doimlje duše svojom skromnošću i tamnim obrazom, ali što dulje stojiš i moliš pred neobičnim likom, sve te više osvaja i obuzimlje, navru ti suze na oči i osjetiš unutrašnju ljepotu skromne Madone i obuhvatiš smisao biblijskih riječi: Nigra sum sed formosa – Crna sam ali divna. Od 1676. do 1679. godine, župnik u Mariji Bistrici bio je Petar Brezarić. Druge nedjelje mjeseca rujna za vrijeme svete mise, uspne se k njemu žena divnog obličja u modroj haljini i preda mu svoju voštanu svijeću riječima: ‘Molite s čitavim narodom na nakanu da zadobijem vid’. Župnik se čudio kako ta žena moli vid, a dolazi sama na propovjedaonicu i zatim silazi medu ženski svijet. Istog dana poslije podne, kad je župnik išao s kapelanom iz Bistrice prema Podgrađu, feudalnom dvorcu kolatora (pokrovitelja) župe Malerića, ukazala se ista ta žena. Kad su je, vozeći se na kolima, htjeli dostići, nestala je. Sva ta lutanja i ponovni pronalasci ‘crne Madone’ učvrstili su vjeru ljudi u njenu čudotvornu moć. Brojne ploče- zahvalnice i zavjetni darovi što se nalaze u svetištu svjedoče o Blaženoj Djevici Mariji kao «zdravlju bolesnih, utočištu grješnika, utjesi žalosnih, pomoćnici kršćana». I danas, kao već stoljećima, rijeke hodočasnika dolaze pred taj čudotvorni, crni lik Majke Božje s djetetom Isusom u rukama kako bi molili, pjevali i plakali, tražeći Marijin zagovor i pomoć:

Majko Božja Bistrička, moli za nas!

Molitva

Bože, ti si našem kršćanskom narodu dao Blaženu Djevicu za Majku i Kraljicu. Iskusili smo moć njezina zagovora; daj da nas svojim primjerom i molitvama trajno vodi k tebi. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

Molitva Majci Božjoj Bistričkoj

Majko Božja Bistrička, ti si u svojoj Majčinoj dobroti odabrala u našem Hrvatskom zagorju mjesto koje se po tebi zove Marija Bistrica. Tu se časti tvoj čudotvorni lik. Tu je tvoje svetište u kojem svoju djecu obasipaš svojim milostima. Tu liječiš duhovne i tjelesne rane zemaljskih patnika i ispunjaš želje onih koji se pouzdano k tebi utječu. Ti poznaješ sve moje duševne i tjelesne potrebe. K tebi kao Božjoj i svojoj Majci, odlučio sam dođi, da ti otvorim svoje srce i izrazim svoje želje. Ti me, Isusova i moja Majko, koja u svojoj dobroti nikada nikoga nisi od sebe odbila, milostivo saslušaj i usliši.

Pjesma koju hodočasnici u radosti pjevaju ulazeći u svetište Majke Božje Bistričke, pa i kroz suze radosnice kad odlaze, poznata je gotovo svim hodočasnicima.

Tu pjesmu donosimo ovdje u cijelosti:

Majko Božja Bistrička, moli se za nas.
Mi smo tvoji putnici, blagoslovi nas.

Mi ti ruke pružamo, srcem te pozdravljamo
Zdravo, zdravo, zdravo Marijo.
Umnoži našu vjeru, učvrsti ufanje
Obrati mila Majčice, sve izgubljene.

Sveta Bogorodice, moli se za nas
Srcu Isusovome, preporuči nas.

Na oltaru stanuješ, na nebesih kraljuješ
Zdravo, zdravo, zdravo Marijo.

Svi nebeski anđeli otvarajte vrata
da vidimo Mariju, Kraljicu Hrvata.

Najvjernija odvjetnice, na braniku stoj
Čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom.

Čuj Majko, čuj, svoje djece glas
Ne daj da nas bijeda bije
Brani, brani, Majko, nas.

MISA- BIBINJE – MARIJA BISTRICA

ULAZNA

1. O MILA MAJKO NEBESKA, TI ZAŠTITNICE BIJEDNIKA,

SLUŠAJ NAŠ GLAS, POGLEDAJ NAS,

SVIMA NAMA IZMOLI SPAS.

2. TI RAJ SI NAM OTVORILA KAD ISUSA SI RODILA;

BEZ NJEGA MI BIJEDNI BI SVI VJEČNU SREĆU  IZGUBILI.

3. TI RAJ SI NAM OTVORILA KAD ISUSA SI RODILA,

BEZ NJEGA MI BIJEDNI BI SVI VJEČNU SREĆU IZGUBILI.

 

GOSPODINE

GOSPODINE SMILUJ SE, GOSPODINE SMILUJ SE.2X

KRISTE SMILUJ SE. KRISTE SMILUJ SE.

KRISTE, KRISTE, KRISTE SMILUJ SE.2X

 

SLAVA

SLAVA, O SLAVA  O SLAVA TEBI GOSPODE X2 

1.U SLAVU TEBI PJEVAM PJESMU OVU TEBI DAJEM RIJEČI TE 
TEBI ŠALJEM LJUBAV SVOJU TEBI GOSPODE.
SLAVA, O SLAVA O SLAVA TEBI GOSPODE X2 
NIŠTA SAD NE VRIJEDE VIŠE GRIJESI STARI, MUKE SVE 
TI SI OPROST, TI SI SREĆA ZA MENE GOSPODE 
SLAVA, O SLAVA O SLAVA TEBI GOSPODE X2

 

ANTIFONA, 

GOSPODIN JE KRALJ NAD ZEMLJOM SVOM.

 

ALELUJA

ALELUJA, ALELUJA, ALELUJA   

 

DAROVNA

DOĐITE DARE DONESITE KRUH I VINO, SRCA ŽAR, 

DOĐITE DARE PRINESITE BOGU NA OLTAR.

 

SVET

SVET, SVET ,SVET, SVET GOSPODIN BOG SABAOT. 2X

PUNA SU NEBESA I ZEMLJA TVOJE SLAVE.

HOSANA, HOSANA, HOSANA U VISINI.

BLAGOSLOVLJEN TI KOJI DOLAZIŠ.

HOSANA, HOSANA, HOSANA U VISINI. HOSANA U VISINI.

 

JAGANJČE

JAGANJČE BOŽJI KOJI ODUZIMAŠ GRIJEHE SVIJETA 

SMILUJ NAM SE GOSPODINE. 2x

JAGANJČE BOŽJI KOJI ODUZIMAŠ GRIJEHE SVIJETA 

DARUJ NAM, DARUJ NAM, DARUJ NAM MIR,

DARUJ NAM, DARUJ NAM, DARUJ NAM MIR.

 

PRIČESNA

I.

1. DANAS SMO SRETNI, DANAS SMO SRETNI MI,

ŽIVOT JE SADA, ŽIVOT JE SADA LJEPŠI.

DOŠAO JE K NAMA, SVOJU LJUBAV DA NAM DA,

DA NAS VODI BOGU, ON JE SREĆA SVA.

HVALA TI HVALA KRISTE, TI SI NAM ŽIVOT DAO,

HVALA TI HVALA KRISTE, ŠTO SI NAM DOŠAO.

2. MOLIMO NJEGA, MOLIMO NJEGA MI,

ON ĆE NAM SNAGE, ON ĆE NAM SNAGE DATI.

DOŠAO JE K NAMA SVOJU LJUBAV DA NAM DA,

DA NAS VODI BOGU, ON JE SREĆA SVA.

 

II.

1.SPASITELJ IZ GROBA USTA, POJMO PJESMU NA SVA USTA! ALELUJA, ORI SE! ALELUJA USKRS JE! 2X

2. KRIST USKRSNU, NAŠA NADA. SMRT I ĐAVLA ON NADVLADA! ALELUJA, ORI SE! ALELUJA USKRS JE! 2X

3. VESELI SE, KRŠĆANINE, KRIST RASPRŠI PAKLA TMINE! ALELUJA, ORI SE! ALELUJA USKRS JE!

4. ZAPJEVAJMO OD VESELJA, DAN JE NAŠEG SPASITELJA! ALELUJA, ORI SE! ALELUJA USKRS JE!

5. RADOST NEKA SVUDA VLADA, KRIST USKRSNU, NAŠA NADA! ALELUJA, ORI SE! ALELUJA USKRS JE!

6. USKRSLOME PJESMU POJMO, SVI UZ NJEGA VJERNO STOJMO! ALELUJA, ORI SE! ALELUJA USKRS JE!

 

III. 

1. PJEVAJ HVALE, MAGDALENO, JER USKRSNU JANJEŠCE,
TRGNU IZ SNA LJUDSTVO SNENO, SVLADA TMINE, MOĆI ZLE.
ZDRAVO, ZDRAVO, SPASA CIJENO, ZDRAVO JANJE POMIRBENO! (2X)

2. SVRŠILA SE KRVNA ŽRTVA, KRIST POBIJEDI SVIJETA GRIJEH;
OBNOVI NAM CARSTVA MRTVA,PADE PAKLA BIJES I SMIJEH.

ZDRAVO, ZDRAVO, SPASA CIJENO,ZDRAVO JANJE POMIRBENO! (2X)

3. SUZA SREĆE NEK TI REČE, MAGDALENO, S OKA TVOG,
USTA GOSPOD KAKO REČE, USTA S GROBA VELJI BOG.

ZDRAVO, ZDRAVO, SPASA CIJENO, ZDRAVO JANJE POMIRBENO! (2X)

4. SRCE LJUDSKO, GORE GORE, JER USKRSNU ISUS SPAS,
NEK U NJEGVE RAJSKE DVORE, NAŠE PJESME DOPRE GLAS

ZDRAVO, ZDRAVO, SPASA CIJENO, ZDRAVO JANJE POMIRBENO! (2X)

 

ZAVRŠNA

1.ZDRAVO, DJEVO, SVIH MILOSTI PUNA, VJEČNOG SUNCA OGRNU TE SJAJ. OKO ČELA ZVJEZDANA TI KRUNA,
ISPOD NOGU STENJE PAKLA ZMAJ.
RAJSKA DJEVO, KRALJICE HRVATA,NAŠA MAJKO, NAŠA ZORO ZLATA,
ODANIH TI SRCA PRIMI DAR,
PRIMI ČISTE LJUBAVI NAM ŽAR.

2. BLAŽENA SI, JERBO SVA SI ČISTA, ZMIJIN DAH NE OKUŽI TI GRUD! ZVIJEZDA SREĆE I NAMA DA BLISTA,
NOĆI GRIJEHA MRAK RASPRŠI HUD!
RAJSKA DJEVO, KRALJICE HRVATA,
NAŠA MAJKO, NAŠA ZORO ZLATA,
ODANIH TI SRCA PRIMI DAR,
PRIMI ČISTE LJUBAVI NAM ŽAR.

 

1. MAJKO BOŽJA BISTRIČKA


1. MAJKO BOŽJA BISTRIČKA, MOLI SE ZA NAS.
MI SMO TVOJI PUTNICI, BLAGOSLOVI NAS.
MI TI RUKE PRUŽAMO, SRCEM TE POZDRAVLJAMO,
ZDRAVO, ZDRAVO, ZDRAVO MARIJO!
UMNOŽI NAŠU VJERU, UČVRSTI UFANJE,
POVRATI MILA MAJČICE, IZGUBLJENE SVE.
2. MAJKO BOŽJA BISTRIČKA MOLI SE ZA NAS.
S TOBOM NAM SE RASTATI ŽALOSTAN JE ČAS.
MI TI RUKE PRUŽAMO, SRCEM TE POZDRAVLJAMO:
ZBOGOM, ZBOGOM, ZBOGOM MARIJO!
UMNOŽI NAŠU VJERU, UČVRSTI UFANJE
RASPLAMTI MILA MAJČICE, LJUBAVLJU NAS SVE.

 

576  ZDRAVO ZVIJEZDO MORA

1. ZDRAVO ZVIJEZDO MORA, MAJKO BOŽJA NJEŽNA, VAZDA DJEVIČANSKA, DVERI RAJSKA, ZDRAVO!

2. TI ŠTO ZAČU POZDRAV S USTA GABRIJELA: MIROM NAS UKRIJEPI  MIJENJAJ IME EVI.

3. S KRIVCA LANCE SKINI,  SLIJEPU DAJ DA VIDI, TJERAJ NAŠE JADE, SVE ISPROSI DARE.

4. MAJKOM SE POKAŽI,  MOLBE NAM PRIKAŽI ONOM, RAD NAS STOJE  POSTO DIJETE TVOJE.

5. DJEVO OSOBITA,  SMJERNA KO NIJEDNA, GRIJEHU TI NAS OTMI,  SMJERNE, ČISTE TVORI.

6. DAJ NAM SVETO ŽIVJET,  SIGURNO PUTOVAT, UZ ISUSA VIJEKOM  RADOVAT SE S TOBOM.

7. SLAVA BOGU OCU,  VIŠNJEM KRISTU DIKA, KO I DUHU SVETOM,  ISTI POKLON TRIMA.

599 ZDRAVO BUDI MARIJO, TI SI PUNA MILOSTI

1. ZDRAVO BUDI, MARIJO, TI SU PUNA MILOSTI. VJEČNI BOG JE UZA TE, BLAGOSLOV JE NA TEBI.

ZDRAVO BUDI, ZDRAVO, ZDRAVO BUDI, MAJKO BOŽJA MARIJO, ZDRAVO BUDI, ZDRAVO, ZDRAVO BUDI, MAJKO BOŽJA MARIJO.

2. ZDRAVO BUDI, MARIJO, BLAGOSLOVLJEN PLOD JE TVOJ. BLAGOSLOVLJEN PLOD JE TVOJ,  DRAGI ISUS BOŽJI SIN..

3. SVETA DJEVO MARIJO, MOLI ZA NAS ISUSA. MOLI SAD I DOVIJEKA. AMEN, DJEVO PREČISTA.

 

 

610  O MARIJO MILA                                                                                                                                                                             

1. O MARIJO MILA, MI SADA SMO TUJ,  USLIŠI NAM PJESMU, DAJ VAPAJ NAM ČUJ! 

NA PUTU ŽIVOTA KRIŽ ČEKA NAS LJUT, DA, MAJKO NAM KAŽI TI U NEBO PUT. 

2. POKAZUJ NAM STAZU KUD STUPO SIN TVOJ, GDJE SVRŠIO MUKU I PRETEŠKI BOJ. 

3. NA MAJČINU SRCU TEK PRAVI JE PLAM, DAJ OGRJEVA OD NJEG TI, MAJČICE, NAM.

612  KRALJICE SVETE KRUNICE

1.  KRALJICE SVETE KRUNICE, BESKRAJNE SREĆE MORE! TEBI SE PUCI KLANJAJU, ANĐELI TEBI DVORE. 

KRALJICE KRUNICE, MOLI ZA NAS! KRALJICE KRUNICE, BUDI NAM SPAS!

2. DIVNO SI ČUDO STVORILA, KRUNICU KAD SI DALA,  NEBO I ZEMLJA PJEVAJU: BILA TI ČAST I HVALA.

3. ZRNCIMA SVETE KRUNICE, CVATU NAM BIJELE RUŽE, NOSE IH K TVOME PRIJESTOLJU ANĐELI ŠTO TE KRUŽE. 

766  DJEVICE NEVINA

1. DJEVICE NEVINA, MAJČICE BLAGA,  POGLEDAJ OVAJ NEVOLJNI SVIJET.

KOJ’ TE ZAZIVA, MAJČICE DRAGA, I MOLI ZA TVOJ ZAGOVOR SVET.

2. AH NE OGLUŠI SE, USLIŠAJ, DJEVO, PONIZNE MOLBE SMJERNI NAM GLAS

ZAŠTITI BIJEDNE GREŠNIKE, EVO, ŠTO POMOĆ IŠTU U OVAJ ČAS.

3.  LJUBLJENA DJEVICE, TI SREĆO NAŠA, GDJE PUT JE PRAVI VODI NAS VIJEK.

MOLBA NEK SVETA TVOJA DONAŠA BLAGOSLOV SVIMA, BOLNIMA LIJEK.767

LIJEPA SI LIJEPA

1.  LIJEPA SI LIJEPA, DJEVO MARIJO, TEBE VJEK ČASTI RAJSKA  DRUŽINA. ANĐELI LIJEPO PJEVAJU, TEBI ČAST VIJEKOM DAVAJU.

2.  POGLEDAJ NA NAS, MILENA MATI,  SVRNI SIROTAM  POGLED SVOJ  ZLATI.USLIŠI NAS, O MAJČICE, NE ODBIJ SVOJE DJEČICE!

3.  TI SI NAM ZVIJEZDA, JEDINA NADA POSRED ZEMALJSKIH TUGA I JADA. KOJI SE TEBI UTJEČE UTJEHU SLATKU NAĆI ĆE.

768  O DIVNA DJEVICE

1. O DIVNA DJEVICE, NEBESKA KRALJICE, MOLI ZA NAS. TI ZNADEŠ NAJBOLJE SVE NAŠE NEVOLJE, O SPASI NAS!

2. OD SUNCA SJAJNIJA, OD ZVIJEZDA KRASNIJA, NEBESKI CVIJET, BEZ GRIJEHA ZAČETA, DJEVICE PRESVETA, SLAVI TE SVIJET.

3. U TE SE UFAMO I POMOĆ ČEKAMO, NE ODBIJ NAS. DOĐI K NAM, MAJKO DAJ, KAD STIGNE ŽIĆA KRAJ;  NA SMRTNI ČAS.

773   ČUJ NAS MAJKO

1. ČUJ NAS, MAJKO, NADO NAŠA, K TEBI VAPIMO MI SVI! SVAK TI SRCE SAD IZNAŠA, SRCE PUNO LJUBAVI.

PRIMI, PRIMI, MILA MAJKO, NAŠA SRDAŠCA. TO JE SVE ŠTO MOGU DATI TVOJA DJEČICA.

2. SRETAN ONAJ KOJ’ TE HOĆE SVOJOM ZVATI MAJČICOM, JER OD SVAKE TI ĆEŠ ZLOĆE ZAŠTITOM GA  BRANIT SVOM.

778   MARIJO SVIBNJA KRALJICE

1. MARIJO SVIBNJA KRALJICE, TI MAJKO RAJSKOG SLAVLJA! PRED SLIKU TVOJU RUŽICE  NA POZDRAV SVIBANJ STAVLJA.

2. O DAJ GA DAJ BLAGOSLOVI I SVE NAS MAJKO S NJIME! TE SRCA NAŠA PRIZOVI DA TVOJE SLAVE IME.

3. MI TEBI SVE IZRUČAMO; SVU ZELEN, CVIJEĆE TUDE. UČINI ŠTO SE UFAMO DA TEBI URES BUDE.

781  IZ MNOGIH KRAJEVA

1. IZ MNOGIH KRAJEVA HRLIMO TEBI, NOSI NAS VELIKE LJUBAVI ŽAR, UFANJE ČVRSTO U PREČISTU MAJKU 

   I DJEVIČANSTVA TVOG  VJEČITI ČAR. MAJKO, MAJKO ČUJ DJECE GLAS, MAJČICE, OSTANI UVIJEK UZ NAS. 

2. NEBESKA KRALJICE, PREČISTA DJEVO, DOĐOSMO K TEBI SAD UMORNI SVI. TI SI NAM MAJKA, SVE BOLI ZNAŠ  

   NAŠE, I NAMA RADO ĆEŠ POMOĆI TI. MAJKO, MAJKO ČUJ DJECE GLAS, MAJČICE, OSTANI UVIJEK UZ NAS. 

3. ČUVAJ NAM KUĆU, OBITELJI NAŠE, NE DAJ DA NEVJERA UĐE U NJIH. ČUVAJ NAS, MAJKO, I VODI NAS SVUDA, 

   ČUVAJ PUK VJERNI SVOJ OD ZALA SVIH. MAJKO, MAJKO ČUJ DJECE GLAS, MAJČICE, OSTANI UVIJEK UZ NAS. 

782  GOSPI OD BRZE POMOĆI

1. GOSPO OD BRZE NAM POMOĆI! GLEDAJ JADNIKE KOJE OBAVIJA NOĆ! VJERUJU U TE, O MAJKO I DJEVO,  

   U TVOGA MAJČINSTVA  ČUDESNU MOĆ. MAJKO, MAJKO,POMOZI SAD, MOLI TE SELO I MOLI TE GRAD.

2. SA POUZDANJEM NAS DO TEBE EVO, NOSIMO BOLI I NEVOLJE SVE! TJEŠI NAS, JAČAJ, O MAJKO I DJEVO, 

   SVE NAS POSVEĆUJ KROZ GODINE ZLE! MAJKO, MAJKO, POMOZI SAD, MOLI TE SELO I MOLI TE GRAD.

3. KRISTOVOJ CRKVI NA OBRANU STANI, ZAŠTITA BUDI NAM U SVAKOM  ZLU! SVETOGA OCA I BISKUPE BRANI, 

   SVEĆENSTVO ČUVAJ NA  NEMIRNOM TLU! MAJKO, MAJKO, POMOZI SAD, MOLI TE SELO I MOLI TE GRAD.

4. KADA SE POSLJEDNJA PRIBLIŽI TAMA, PRUŽIT ĆEŠ RUKU I POMOĆ NAM DAT! OSTAT ĆEŠ VJEČNO, O MAJČICE, 

   S NAMA, TVOJA ĆE POMOĆ NAM ZAUVIJEK SJAT! MAJKO, MAJKO, POMOZI SAD, MOLI TE SELO I MOLI TE GRAD.

798  SRED TE SE PEĆINE

1. SRED TE SE PEĆINE MARIJA JAVI, IZ RAJSKE VISINE SVAK JE  POZDRAVI:

ZDRAVO, ZDRAVO, ZDRAVO MARIJO!  ZDRAVO, ZDRAVO, ZDRAVO MARIJO!

2. DJEVOJČE MOLEĆI HITRU UZ GAVU, TUJ GLEDA NEBESKE MARIJE SLAVU. 

3. MARIJA BEZGREŠNA ZOVE SE DJEVA, BERNARDA PRVA JOJ HVALU TU PJEVA.

930  HOĆEMO BOGA

1.  HOĆEMO BOGA, DJEVICE SVETA, O SLUŠAJ MAJKO, VJERE NAM GLAS. NAŠA SE MOLBA DIŽE I SRETA 

   NA TVOME  PUTU, TEBE SVOJ SPAS.

O MAJKO, BLAGOSLOVI ŽIVE NAM VJERE JEK. HOĆEMO BOGA ZA  OCA SVOGA, HOĆEMO BOGA ZA KRALJA VIJEK. 

HOĆEMO BOGA ZA OCA SVOGA, HOĆEMO BOGA ZA KRALJA VIJEK.

3. HOĆEMO BOGA, ZAVJETE STARE PRESADI, MAJKO, NA SVETO TLO. HOĆEMO BOGA, TVOJE OLTARE, 

   DJEVICE SVETA, BOG HOĆE TO! O MAJKO, BLAGOSLOVI . . . 

MAJKO NAJSVETIJA 

1. MAKO NAJSVETIJA, KRALJICE RAJA, UTJEHO NAŠA SRED ZEMSKOG VAJA UZ PJEV ANĐEOSKI ČUJ POZDRAV MIO:ZDRAVO MARIJO, ZDRAVO MARIJO!

2. KADA U LUKU STIGNE MI LAĐA KOJU ĆE VODIT DRAG POGLED TVOJ. KLILCAT ĆU TEBI TAD POZDRAV MIO: ZDRAVO MARIJO, ZDRAVO MARIJO.

KAO MARIJA

1. KAO MARIJA DA TE LJUBIM, TVOJU RIJEČ DA ČUVAM JA, KAO MARIJA DA TE NOSIM SRED SRCA SVOJEGA. 

SAMO TEBI DA 5E KLANJAM, SAMO TEBI PREDAM SVE. DA TE LJUBIM SRCEM CIJELIM KAO MARIJA ISUSE.

2. KAO MARIJA DA TE LJUBIM, TVOJU BOL DA DIJELIM JA, KAO MARIJA DA TE PRATIM SVE DO KRIŽA TVOJEGA.

3. KAO MARIJA DA TE LJUBIM, TVOJ PUT DA SLIJEDIM JA, KAO MARIJA DA TI SLUŽIM, DA TI  PREDAM ŽIVOT SAV.

 

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)