Poznata i popularna pod imenom “zlatna sekvencija”, “Dođi, Duše Presveti” predivna je i moćna molitva Duhu Svetomu, a sastavljena je u 13. stoljeću. Pripisuje se kardinalu Stephenu Langtonu, nadbiskupu Canterburyja.

Godine 1570. ova je „sekvencija” (koju se i dalje moli i pjeva poslije prvoga čitanja – poslanice, i Aleluje, a prije Evanđelja) unesena u liturgijski kalendar za svete mise koje se služe od Duhova do sljedeće subote. Revizija Misala provedena 1634. godine, za pape Urbana VIII., ostavila ju je neizmijenjenom, i još se i danas koristi u Misalima izvanrednog obreda mise. Drugim riječima, ova molitva gotovo 450 godina ima svoje mjesto u svečanoj proslavi Duhova i prijelazu iz vazmenoga vremena u vrijeme kroz godinu.

Poznati srednjovjekovni teolog Clichtoveus u svojem djelu „Elucidatorium” kaže da Veni Creator „zaslužuje pohvale prije svega zbog svoje čudesne slatkoće, jasnoće stila, ugodne kratkoće spojene s bogatstvom misli (tako da je svaki stih puna rečenica), a u konačnici zbog elegantne konstrukcije pokazane u vještome i prikladnome suprotstavljanju misaonih kontrasta” .

Dođi, Duše Presveti

Dođi, Duše Presveti,
sa neba nas posjeti
zrakom svoje milosti.

Dođi, Oče ubogih,
djelitelju dara svih,
dođi, srca svjetlosti.

Tješitelju tako blag,
ti nebeski goste drag,
pun miline, hlade tih.

Umornima odmore,
u vrućini lahore,
razgovore žalosnih.

Sjaju svjetla blaženog,
sjaj u srcu puka svog,
napuni nam dušu svu.

Bez božanstva tvojega
čovjek je bez ičega,
tone sav u crnom zlu.

Nečiste nas umivaj,
suha srca zalivaj,
vidaj rane ranjenim.

Mekšaj ćudi kamene,
zagrij grudi ledene,
ne daj nama putem zlim.

Svim što vjeru imaju,
što se u te ufaju,
sedam svojih dara daj.

Daj nam krepost zaslužnu
i smrt lijepu, blaženu,
daj vjekovit svima raj.

Uđite u ovu molitvu na osjetilnoj razini. Pronađite tiho mjesto. Čitajte ju, molite ju. Poslušajte gregorijanski napjev u priloženom videu. Pokušajte pratiti note napjeva u videu, i pokušajte sami otpjevati napjev. S povjerenjem djeteta pozovite Duha Svetoga u svoje srce i dušu: Njegove zrake, Njegove darove, Njegovu utjehu, Njegov hlad, Njegovo svjetlo, Njegove vode što utažuju žeđ, Njegovo čišćenje, Njegov život, Njegove radosti. Neka Duh Sveti – blažena treća osoba Presvetoga Trojstva – odgovori na vapaje vašega srca!